BANGSAWAN DENDAM LAKSAMANA (2018)

Teater-Bangsawan-Dendam-Laksamana-7.jpg
Kali pertama menyaksikan pementasan bangsawan adalah pada 21 tahun  lepas iaitu Bangsawan Megat Panji Alam. Rindunya pada bangsawan terubat kali ini dengan berpeluang menonton Bangsawan Dendam Laksamana baru-baru ini. Pementasan kali ini adalah sebahagian dari siri jelajah JERAYAWARA BANGSAWAN DENDAM LAKSAMANA.

Teater-Bangsawan-Dendam-Laksamana.jpg

Sinopsis

Bangsawan Dendam Laksamana berkisarkan kisah sejarah Melayu pada era Johor Lama iaitu ‘Sultan Mahmud Mangkat Dijulang’. Kisah ketaatan Panglima Megat Seri Rama (Laksamana Bentan) pada Sultan Mahmud II disulami  irihati, dengki dan dendam Seri Bija Wangsa yang mahu memiliki kuasa, maka timbul segala fitnah ditaburkan kepada Datuk Laksamana Megat Seri Rama.

Kemuncaknya hanyalah disebabkan seulas nangka, terus membangkitkan kemurkaan Sultan. Maka hilanglah sifat kemanusiaan dan sekelip mata kesetiaan yang tak berbelah bagi oleh Laksamana Megat Seri Rama hilang begitu saja.

Teater-Bangsawan-Dendam-Laksamana-4.jpg

Istimewa

Pengalaman menyaksikan pementasan ini memang tak sama dengan bacaan dan tontonan filem lama hitam putihnya. Istimewanya pementasan ini ada aksi, cinta, drama dan komedi. Lakonan hebat peneraju utama Hairi Safwan sebagai Laksamana Megat Seri Rama sangat berkesan dengan Isterinya Wan Anum dilakonkan Aidilla Shaffi punya jiwa. Datuk Jalaludin Hassan sebagai Datuk Bendahara, begitu tersendiri berbeza dengan lakonan beliau yang lain. Juga sangat terkesan dengan Lakonan Anwar Rusdini sebagai Sultan Mahmuh Syah II, Megat Shahrizal  pula menimbulkan resah dan sakit hati penonton dengan watak Seri Bija Wangsa nya, Que Rose sebagai Tun Aman sangat bergaya dan ramai lagi yang lain semua pun sangat bagus ya.

Teater-Bangsawan-Dendam-Laksamana-3.jpg

Bangsawan Dendam Laksamana punya bahasa dialog yang sangat puitis tetapi mudah difahami setiap bait-bait katanya. Elemen lawak yang diselitkan juga sungguh bersahaja. Gambaran tentang kesetiaan Megat Seri Rama antara Sultan dan isterinya juga jelas. Detik-detik romantis juga sangat mempersona. Gabungan penataan cahaya, muzikal dan skor yang sangat memainkan peranan penting dan sungguh dramatik, lagi-lagi sewaktu Wan Anum dibunuh dan Sultan Mahmud ditikam diatas julang memang terasa menusuk ke sanubari. Tambahan, sehingga ke persembahan extra turn juga sangat baik.

Sangat hidup ya pementasan Bangsawan Dendam Laksamana ini, lagi-lagi apabila berpeluang menonton betul-betul dihadapan pentas bahagian tengah pula. Tarian, joget, koreografi serta aksi depan mata menjadikan tontonan memang berperasaan sepenuh jiwa sepanjang pementasan.

Sebenarnya tak dapat nak diungkapkan dengan kata-kata untuk menggambarkan betapa penuh perasaan menyaksikan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana ini sepertimana Tauke Panggung kata, Penuh Dinamisme. Sebuah persembahan yang mantap.

Teater-Bangsawan-Dendam-Laksamana-2.jpg

Kepada yang terlepas pementasan di KL, jangan risau Bangsawan Dendam Laksamana ini akan menjelajah ke beberapa buah negeri seluruh Malaysia.

Jadual Bangsawan Dendam Laksamana.jpeg
Syabas dan beribu-ribu tahniah diucapkan kepada pengarahnya Pat Ibrahim serta nukilan skrip oleh Siti Jasmina dan kepada seluruh pasukan yang terlibat dengan pementasan ini, anda sangat hebat.

-sani-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s